czwartek, 27 lutego 2014

Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i suszoną śliwką/ Spinach Orange and Prune Salad

Pomarańcze, sepia i akwarela na papierze / Oranges, sepia and water-color on paper

To taka zimowa sałatka, można powiedzieć grudniowa, ale właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją przyrządzić teraz, na przednówku. Bardzo polecam! 

This is a winter, could be said a December salad. But nothing stands on the way not to prepare it now, just at the beginning of Spring. I recommend it with all my heart!


Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i suszoną śliwką
mój przepis

ok. 6 garści świeżego szpinaku (użyłam odmiany baby)
1 pomarańcza
5 suszonych śliwek
3 łyżki migdałów, posiekanych 
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżki tartego sera parmezan

Na dressing:

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny

Szpinak umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki jeśli używamy dużych liści. Pomarańczę obrać i pokroić na nieduże kawałki. Suszone śliwki posiekać niezbyt drobno. Migdały i orzechy podprażyć na suchej patelni. Należy to robić na małym ogniu, co jakiś czas mieszać. Zajmie to około 4 minut. Wszystkie przygotowane składniki, oprócz parmezanu, wymieszać delikatnie w misce. Przegotować dressing: wszystkie składniki, oprócz oliwy z oliwek wymieszać dokładnie w filiżance, na końcu powoli, cienką strużką wlać oliwę (dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji). Polać dressingiem składniki w misce, wymieszać delikatnie. Całość posypać tartym parmezanem. 

Smacznego!


Spinach Orange and Prune Salad 
my recipe

6 handfuls spinach (I used baby spinach)

1 orange
5 prunes
3 tbsp chopped almonds
2 tbsp chopped walnuts
2 tbsp grated parmesan cheese

For dressing:


1 tbsp freshly squeezed lemon juice 

1 tsp honey
salt
black pepper
1/3 cup extra vergine olive oil 

Clean the spinach, cut it into pieces if you use the one with big leafs. Peel the orange and cut into pieces, chop prunes. Roast almonds and walnuts on dry pan. Do it on light heat, stir from time to time. It takes about 4 minutes. Mix gently in a bowl all of the prepared ingredients. Now prepare the dressing: mix all the dressing ingredients except from olive oil in a cup, then add slowly, by thin stream olive oil. That's quite important - it will make your dressing thick and smooth. Add the dressing to the bowl and mix with the rest of the ingredients. Sprinkle parmesan cheese on the top. Serve fresh. 


Bon apetit!





Pomarańcze 2, sepia i akwarela na papierze / Oranges 2, sepia and water-color on paper

Brak komentarzy: