poniedziałek, 25 lutego 2013

Masala czaj / Masala chai

Rondelek, akryl i akwarela na papierze / A pot, acrilic and water-colours on paper


Masala to w języku hindi przyprawa

Masala in Hindi is a word for spice.



Czajnik, akryl na papierze / Tea brewer, acrilic on paper


Rondelek 2, akryl na papierze / A pot 2, acrilic on paper



Masala czaj czyli herbata zaparzana z przyprawami i mlekiem. Ten indyjski napój jest tak lubiany, że sprzedaje go nawet Starbucks. Ale fajnie jest potrafić zrobić go sobie samemu.

Masala chai is a spiced black tea with milk. This Indian drink is so liked that even Starbucks sells it. But it's cool to know how to prepare it by yourself at home.



Masala czaj
na dwie porcje

4 łyżeczki czarnej herbaty w liściach

kawałek kory cynamonu
kilka ziarenek kardamonu
kilka goździków
kawałek gwiazdki anyżu
szczypta suszonego imbiru
kilka ziarenek czarnego pieprzu
szczypta ziaren kolendry*

szklanka wody
szklanka pełnego mleka**

miód/cukier 


Wszystkie przyprawy rozdrobnić w moździerzu. Zagotować wodę. Zalać nią herbatę i parzyć przez kilka minut. Mleko z przyprawami gotować w rondelku na małym ogniu. Do mleka przecedzić herbatę i pogotować przez jakiś czas razem. Przelać przez sitko do szklanek/filiżanek/kubków. Posłodzić miodem lub cukrem wedle upodobań. Podawać gorące.

__________________________

* Przypraw można dać mniej lub więcej, niektóre można pominąć. Tutaj podałam proporcje na oko. 
** Zwykle dodaję mleko do zaparzonej herbaty w proporcji 1 : 1, ale wszystko to kwestia gustu. Mleka może być dwa razy więcej niż wody.



Masala chai
makes 2 portions

4 teaspoons of black tea

a piece of cinnamon bark 
a few cardamom seeds
a few cloves
a piece of anise star
a pinch of dried ginger root
a few black pepper seeds
a pinch of coriander seeds*

1 glassfull of water
1 glassfull of whole milk**

honey/sugar


Grind the spices imprecisely in a mortar. Boil the water and brew the tea for a few minutes. In a pot boil on a low heat the milk with spices. Strain the brewed tea into the milk and heat it for a while. Pour it through a strianer into glasses/cups/mugs. Sweeten the chai with honey or sugar, according to your preferences. Serve hot.

_________________________

* You can add more or less spices, you can also omit some of them. I gave a rough proportion. 
** I usually add milk to water in a proportion 1 : 1, but it's the matter of taste. There can be two times as much milk as water.


Masala czaj, akryl i akwarela na papierze / Masala chai, acrilic and water-colours on paper


Brak komentarzy: