sobota, 16 lutego 2013

Zupa cebulowa / Onion soup

To prosta zupa z kuchni francuskiej. Jest jedyna w swoim rodzaju. Kiedyś Paryżanie jedli ją o świcie wracając po całonocnych zabawach do domu. Wiecie dlaczego?

This is a simple soup from France. It's the only one if its kind. Parisians used to eat it coming from the night parties at dawn. Do you know why?


Cebule, ołówek i akwarela na papierze / Onions, colour pencil and water-colours on paper



Słoiki i zupa, ołówek i akwarela na papierze / Jars and soup, colour pencil and water-colours on paper



Cebule 2, ołówek na papierze / Onions 2, pencil on paper



Zupa cebulowa
na podstawie przepisu z książki "Smaki świata. Francja", wyd. Parragon

- cebule, ok. 5 dużych sztuk
- 4 łyżki masła 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 600 ml bulionu
- szklanka białego wina wytrawnego / 4 łyżki brandy
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Grzanki:
- opieczone kromki bagietki
- ząbek czosnku
- starty twardy ser


Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W garnku roztopić masło z oliwą na małym ogniu. Dodać cebulę, cukier i sól. Smażyć pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu przez 20 - 30 minut, do czasu gdy cebula będzie ciemnozłocista. Posypać cebulę mąką i zamieszać. Dodać wino lub brandy i zwiększyć ogień. Dodać bulion. Gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. 

Opieczone kromki bagietki natrzeć czosnkiem. 
Gorącą zupę wlać do żaroodpornych miseczek, ułożyć grzanki i posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na opcję grill i piec przez kilka minut aż ser się podtopi. 

Smacznego!





Onion soup
on the basis of the book "World food. France", Parragon

- onions, about 5 big ones
- 4 tablespoons of butter
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 teaspoon of sugar
- 1 teaspoon of wheat flour
- 600 ml of consommé
- 250 ml of dry white wine / 4 tablespoons of brandy
- nutmeg, salt, pepper

Toasts:
- sliced baguette
- clove of garlic
- grated hard cheese

Peel the onions and cut them into thin slices. In a saucepan melt on light heat the butter with olive. Add the onions, sugar and salt. Cook it for 20 - 30 minutes till the onions are carmelized and turned golden brown. Sprinkle them with flour and stir. Add wine or brandy and consommé. Simmer for about 15 minutes. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.

Rub the toasted baguette with the garlic. Ladle the hot soup into ovenproof bowls, put the toasts on and sprinkle with the cheese. Put the bowls into the oven preheated to 200 degrees C and broil till the cheese is slightly browned.

Bon apetit!



Brak komentarzy: