To pesto jest inne niż tradycyjne - z bazylią i orzeszkami piniowymi. Jest z rukoli i orzechów włoskich. Jest delikatnie gorzkie, orzechowe i lekko kwaśne. Pasuje do makaronu, mięsa i ryb, na jajecznicę i jajko w koszulce, do kanapki. Bardzo przyjemne i, jak dla mnie, lepsze niż tradycyjne.
This pesto is different than the traditional one - with basil and pine nuts. This one is made of arugula and walnuts. It is lightly bitter, nutty and a bit sour. Suits pasta, grilled meat and fish, delicious on scrambled and poached eggs, in sandwich. Very pleasant, for me better than traditional pesto.
Szkic 2, akryl i akwarela na papierze/ Sketch 2, acrilic and water-colour on paper |
Pesto z rukoli
mój przepis
- 100 g rukoli (5 garści)
- 3 łyżki obranych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżki octu jabłkowego/ sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta zielonego pieprzu
- szczypta soli
Rukolę opłukać i osuszyć. Orzechy i czosnek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem (nie muszą być dokładnie rozdrobnione). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Smacznego!
Arugula pesto
my recipe
- 3.5 ounces (5 handfulls) arugula
- 3 tablespoons peeled walnuts
- 1 clove garlic
- 1 tablespoon of apple vinegar/ juice of 1/2 lemon
- 6 teaspoons olive oil
- pinch of green pepper
- pinch of salt
- 3.5 ounces (5 handfulls) arugula
- 3 tablespoons peeled walnuts
- 1 clove garlic
- 1 tablespoon of apple vinegar/ juice of 1/2 lemon
- 6 teaspoons olive oil
- pinch of green pepper
- pinch of salt
Wash and dry arugula. Chop walnuts and garlic. Place all of the ingredients in a high dish/ jar and blend (roughly blended is fine). Place tyour pesto in a jar. Keep in a fridge to 4 days.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz