sobota, 28 grudnia 2013

Chocolatería San Ginés

Chocolatería San Ginés, sepia na papierze / Chocolatería San Ginés, sepia on paper

Chocolatería San Ginés to popularna madrycka kawiarnia. Mieści się w małej, zacienionej uliczce, właściwie przejściu (pasadizo) San Ginés. Miło się tam siedzi i niezwykłe jest to, jak spokojnie może być w miejscu położonym w centrum starego miasta, niedaleko gwarnego deptaku. Może to z powodu odrobiny cienia i chłodu w gorące dni, a może przez churros z czekoladą, z których San Gines jest znana? Wracałam tam kilka razy. 

Poniżej przepis na prawie niesłodką, wytrawną gorącą czekoladę. Wymyśliłam go wczoraj wieczorem. Polecam! :)


Chocolatería San Ginés is a popular Madrid café placed in a small, shaded street, a passageway (pasadizo) San Ginés actually. It's very pleasant and it's hard to belive how quiet can be a place right next to a bustling street. Maybe it's because of a shade on a sweltering day, maybe because of churros with hot chocolate, principally served there. I returned there few times. 

Below you can find a recipe for almost nonsweet hot chocolate. I made it up last night and I can recommend it! 



Gorąca czekolada
przepis własny

2 porcje

1 i 1/2  filiżanki mleka
1/2 filiżanki wody
5 łyżeczek dobrego gorzkiego kakao
2 kostki dobrej gorzkiej czekolady
szczypta soli morskiej

W rondelku podgrzewać powoli mleko z wodą. Do kubeczka lub szklanki wsypać kakao i dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy mleko z wodą będą gorące wlać trochę do kubka z kakao i czekoladą i dokładnie rozmieszać łyżeczką, aż do rozpuszczenia czekolady. Zawartość kubka dodać do reszty podgrzewanego mleka, dodać sól i wymieszać trzepaczką (balonową) tak, by pozbyć się grudek kakao. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć rondelek i pozostawić na ogniu przez ok. 5 minut. Co jakiś czas pomieszać. Przelać do filiżanek. Podawać gorące.

Smacznego!



Hot Chocolate
my own recipe

makes 2 portions

1 1/2 cup milk
1/2 cup water
5 tsp good quality, unsweetened, dark cocoa
2 squares good quality, dark chocolate
pinch of sea salt

In a pot simmer the milk with water over the medium-high heat. In a mug or glass mix the cocoa powder with the chocolate chopped into pieces. When the milk and water mixture is hot pour a bit of it into the mug and mix it using teaspoon with the cocoa and chocolate till the chocolate is melted. Pour the cocoa and chocolate mixture into the rest of milk in the pot, add salt and stir with a baloon whisk till the the liquid is smooth. Reduce the heat to the minimum-high, cover the pot and heat it for about 5 minutes. Stir it from time to time. Pour into the cups. Serve hot.

Bon apetit!


Chocolatería San Ginés, węgiel na papierze Chocolatería San Ginés, charcoal on paper



Brak komentarzy: