This is one of the simplest and the best salad I've ever eaten. All the ingredients work with each other perfectly. Good for breakfast, lunch or dinner. Try it. :)
Sałatka z awokado, akryl na papierze / Avocado Salad, acrilic on paper |
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i awokado
mój przepis
6 garści rukoli
1 awokado, miękkie i dojrzałe
100 g wędzonego łososia w plastrach
1 i 1/2 łyżki sezamu
Na dressing:
sok z 1/2 cytryny
1 - 2 ząbki czosnku (wedle gustu)
sól (z umiarem, łosoś jest słony)
pieprz czarny, świeżo mielony
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
Rukolę umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Dodać łososia pokrojonego na mniejsze, ale nie zbyt drobne kawałki. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę*, nie obierać i za pomocą łyżeczki podzielić na kawałki (wyjmować łyżeczką miąższ z obu połówek owocu), skropić odrobiną soku z cytryny (żeby nie ściemniało) i dodać do miski.
Przygotować dressing: w filiżance wymieszać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę albo starty czosnek, wymieszać i powoli wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Uprażyć sezam: wsypać ziarenka na suchą patelnię i prażyć na małym ogniu przez ok. 4 minuty mieszając co jakiś czas, do momentu aż ziarenka lekko ściemnieją.
Do miski ze składnikami dodać dressing i sezam i wymieszać całość delikatnie.
Smacznego!
Przygotować dressing: w filiżance wymieszać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę albo starty czosnek, wymieszać i powoli wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Uprażyć sezam: wsypać ziarenka na suchą patelnię i prażyć na małym ogniu przez ok. 4 minuty mieszając co jakiś czas, do momentu aż ziarenka lekko ściemnieją.
Do miski ze składnikami dodać dressing i sezam i wymieszać całość delikatnie.
Smacznego!
Arugula, Smoked Salmon and Avocado Salad
my recipe
6 handfuls arugula (rocket)
1 ripe and soft avocado
100 g smoked salmon in slices
1 1/2 tbsp sesame seeds
Dressing:
juice from 1/2 lemon
1 - 2 cloves of garlic (depends on your taste)
salt (in moderation, salmon is salty)
freshly grounded black pepper
1/3 cup oextra vergine olive oil
Toast sesame seeds: on small dry pan toast it on small heat for about 4 minutes stirring it from time to time. Remove it from the pan when seeds are lightly brown. Set aside.
Wash and dry the arugula. Set in a bowl. Add the salmon sliced into pieces. Wash the avocado, halve it, remove the seed*, do not peel it and cut into pieces using a teaspoon (take the soft flesh of the fruit with a teaspoon). Sprinkle the avocado with a bit of lemon juice (to avoit it turning brown) and add to the bowl with the arugula and salmon.
Prepare the dressing: in a cup mix lemon juice, grated/squeezed garlic, then add olive oil and whisk until it emulsifies. Add salt and black pepper to taste and mix.
Add the dressing and sesame seeds to the bowl with the rest of the ingredientes and mix everything gentely.
Bon apetit!
______________________
*Jak łatwo usunąć pestkę z awokado :) - http://66.147.244.224/~wholeta8/wp-content/uploads/2012/06/how-to-cut-and-de-seed-an-avocado-in-5-easy-steps.jpg
*How to deseed an avocado easily :) - http://66.147.244.224/~wholeta8/wp-content/uploads/2012/06/how-to-cut-and-de-seed-an-avocado-in-5-easy-steps.jpg
Sałatka z awokado 2, akryl na papierze / Avocado Salad 2, acrilic on paper |
2 komentarze:
rysunki, jak zwykle, idealne! przepis wygląda zachęcająco, na pewno wypróbuję :)
dziękuję za miły komentarz! a sałatka jest super, zrób koniecznie jeśli lubisz awokado, łososia i sezam :)
Prześlij komentarz