Podwieczorek (Portret Julki), kredka na papierze / Teatime (Portrait of Julia), colour pencil on paper |
Za przepis na buchty dziękuję Ewie. To moje ulubione bułeczki.
Thank you, Ewa for this recipe. These are my favourite buns.
Buchty z powidłami
z moimi uwagami
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 250 g mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 50 g masła
- powidła śliwkowe
-roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- cukier puder
Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Podgrzać mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące i wymieszać w kubku z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru*. Odstawić do spienienia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel-mogiel. Dodać mleko z wyrośniętymi drożdżami, skórkę cytrynową i sól, a następnie przesianą mąkę.
Zagnieść gładkie ciasto, na końcu dodać masło. Dokładnie wyrobić.** Ciasto przełożyć do delikatnie wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno podwoić objętość).***
Odpowietrzyć ciasto uderzając w nie pięścią. Odrywać kawałki ciasta o wadze ok. 40 g, spłaszczać, kłaść pełną łyżeczkę powideł i formować bułeczki. Układać w formie wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. ok. 20 cm) tak by lekko się stykały. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Wyrośnięte buchty posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20 - 30 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudem.
Smacznego!
_______________________
* Odrobina cukru będzie dodatkową pożywką dla drożdży. A sól, dodana potem, zapobiegnie nadmiernemu ich wyrastaniu w cieście.
** Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać rękoma. Drożdże lubią ciepło ciała.
*** Ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów. Dobrze jest odstawić je w ciepłe miejsce, np. do lekko podgrzanego piekarnika albo obok kominka.
Polish buns with plum jam
with my remarks
- 3 egg yolks
- 40 g of sugar
- 250 g of flour
- 3/4 cup of milk
- 20 g of fresh yeast
- 1/4 tsp of salt
- about 1 tsp of grated lemon zest
- 50 g of butter
- plum jam
- 1 beaten eeg
- icing sugar
Melt the butter and set it aside to cool down. Warm up the milk, do not heat to much, and stir it with yeast and one teaspoon of sugar.* Cream the egg yolks with sugar. Add the milk with the foamed yeast, lemon zest and salt, stir it together, then sift the flour. Knead the dough precisely.** Add the butter and knead again. Place the dough in a large oiled bowl, cover with a cloth, and set in a warm place to rise until doubled in size (for about 2 hours).***
Punch down the dough, and divine into about 7 equal pieces, stuff them with full teaspoon of jam and form the buns. Place the buns in a pan (about 20 cm circle, greased and lined with baking paper) and cover with a cloth. Set aside to rise for about 1 hour.
Preheat the oven to 180 degrees C. Brush the beaten egg on the buns. Bake for about 20 - 30 minutes. Dust the baked buns with icing sugar.
Bon apetit!
______________________
* A bit of sugar helps the yeast to foam. And a pinch of salt in a dough prevents overrising it.
** It's good to knead the dough with hands. Yeast like the natural heat from hands.
*** Yeast dough doesn't like a cold and drafts. It's good to set it in a lightly warm oven or next to a fireplace.
1 komentarz:
You're welcome :)
(tu Ewa)
Prześlij komentarz