środa, 20 lutego 2013

Hiszpania. Tortilla de patatas. / Spain. Tortilla de patatas.

       Niedawno robiąc porządki w pokoju, znalazłam rysunki z wakacji z ostatnich lat. To dla mnie pamiątka cenniejsza niż zdjęcia. 

       I found some sketches from the few last holidays, cleaning my bedroom. For me this is more valuable than photos.


Ola, kredka na papierze / Ola, colour pencil on paper




La frutería, kredka na papierze / La frutería, colour pencil on paper




Figi i śliwki, kredka na papierze / Figs and plums, colour pencil on paper



A skoro jesteśmy w temacie Hiszpanii... :) 

Tortilla de patatas to gruby omlet na bazie ziemniaków. Podstawowy przepis bazuje tylko na jajkach, ziemniakach i cebuli, choć można wzbogacić omlet o różne dodatki. 


And as we're already in subject of Spain...:)

Tortilla de patatas is a thick omlette with potatoes. The basic recipe uses only eggs, onion and patatoes but you can enrich it with other ingredients.



Tortilla de patatas
na małą patelnię

- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 6 jajek*
- 1 mała cebula
- sól
- oliwa do smażenia

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie 0,5 cm plasterki. Cebulę obrać i poszatkować. Na głębokiej niewielkiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posolić i przełożyć całość do miski, aby lekko przestygła. 
W drugiej misce roztrzepać jajka, posolić i dodać ewentualnie inne przyprawy i składniki.** Rozbełtane jajka połączyć z ziemniakami i cebulą i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kolejną (solidną!) porcję oliwy i wlać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok 10 - 15 minut, omlet powinien być złocisty, a następnie przewrócić i smażyć drugą stronę.***
Omlet przełożyć na talerz. Jeść na ciepło albo po przestudzeniu.

Smacznego!
_________________________

* Jajek ma być tyle, by całkowicie przykryły ziemniaki. Omlet nie będzie się wtedy rozpadał.
** Do tortilli pasować będą: suszona słodka papryka w płatkach, odrobina chili w proszku, podsmażona czerwona papryka, szczypiorek, liście szpinaku, boczek...
*** Dobry patent na przewracanie omletu: patelnię przykrywamy talerzem i szybko obracamy do góry nogami, aby talerz znalazł się pod spodem. Ustawiamy patelnię na ogniu i zsuwamy na nią omlet z talerza. 





Tortilla de patatas 

for a small pan

- 3 medium potatoes

- 6 eggs*
- 1 small onion
- salt
- olive oil for frying

Peel and thinly slice the potatoes and the onion. In a small deep pan heat a few tablespoons of olive oil. When it's hot add the potatoes with onion. Add salt and stir. Fry on a low heat until the potatoes soften. Put off of the heat and place in a bowl to get the potatoes and onion cooler. 

Break the eggs into another bowl, add a pinch of salt and other extra ingredients if you want, and beat them.** Add the egg mixture to the potatoes and onion and stir together.
On the pan heat another (pretty big!) portion of the olive oil. When it's hot add the egg-potatoes mix and fry on a low heat for about 10 - 15 minutes till the omlette is golden. Then turn the tortilla up side down and fry for another few minutes.***
Put the tortilla on a plate. Serve hot or cold.

Bon apetit!


____________________________

* Use as many eggs as they could cover the potatoes. Then the tortilla won't fall apart. 
** Tortilla suit: dried sweet pepper flakes, a pinch of dried chili, fried red pepper, chives, spinach leaves, bacon...
*** My method is: cover the pan with frying tortilla with a plate, turn the pan up side down quickly. Now you have your tortilla on the plate. Put the pan on a heat and slide down on it the omlette.



W barze w Saragossie. Kawa, tortilla i sok, kredka na papierze /  In a Saragossa's bar. Coffee, tortilla and juice, colour pencil on paper


3 komentarze:

Zosia pisze...

na pierwszym rysunku poznaję Olę Gebuzę ;)

Honorata pisze...

tak! to Ola.:) ale to było dawno.

Honorata pisze...

i miło mi, że odwiedziłaś blog, chociaż ostatnio słabo z nowymi wpisami. ale to niedługo się zmieni (po maju...) :)