I found some sketches from the few last holidays, cleaning my bedroom. For me this is more valuable than photos.
Ola, kredka na papierze / Ola, colour pencil on paper |
La frutería, kredka na papierze / La frutería, colour pencil on paper |
Figi i śliwki, kredka na papierze / Figs and plums, colour pencil on paper |
A skoro jesteśmy w temacie Hiszpanii... :)
Tortilla de patatas to gruby omlet na bazie ziemniaków. Podstawowy przepis bazuje tylko na jajkach, ziemniakach i cebuli, choć można wzbogacić omlet o różne dodatki.
And as we're already in subject of Spain...:)
Tortilla de patatas is a thick omlette with potatoes. The basic recipe uses only eggs, onion and patatoes but you can enrich it with other ingredients.
Tortilla de patatas
na małą patelnię
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 6 jajek*
- 1 mała cebula
- sól
- oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie 0,5 cm plasterki. Cebulę obrać i poszatkować. Na głębokiej niewielkiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posolić i przełożyć całość do miski, aby lekko przestygła.
W drugiej misce roztrzepać jajka, posolić i dodać ewentualnie inne przyprawy i składniki.** Rozbełtane jajka połączyć z ziemniakami i cebulą i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kolejną (solidną!) porcję oliwy i wlać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok 10 - 15 minut, omlet powinien być złocisty, a następnie przewrócić i smażyć drugą stronę.***
Omlet przełożyć na talerz. Jeść na ciepło albo po przestudzeniu.
Smacznego!
Tortilla de patatas
for a small pan
- 3 medium potatoes
- 6 eggs*
- 1 small onion
- salt
- olive oil for frying
Peel and thinly slice the potatoes and the onion. In a small deep pan heat a few tablespoons of olive oil. When it's hot add the potatoes with onion. Add salt and stir. Fry on a low heat until the potatoes soften. Put off of the heat and place in a bowl to get the potatoes and onion cooler.
Break the eggs into another bowl, add a pinch of salt and other extra ingredients if you want, and beat them.** Add the egg mixture to the potatoes and onion and stir together.
On the pan heat another (pretty big!) portion of the olive oil. When it's hot add the egg-potatoes mix and fry on a low heat for about 10 - 15 minutes till the omlette is golden. Then turn the tortilla up side down and fry for another few minutes.***
Put the tortilla on a plate. Serve hot or cold.
Bon apetit!
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 6 jajek*
- 1 mała cebula
- sól
- oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie 0,5 cm plasterki. Cebulę obrać i poszatkować. Na głębokiej niewielkiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posolić i przełożyć całość do miski, aby lekko przestygła.
W drugiej misce roztrzepać jajka, posolić i dodać ewentualnie inne przyprawy i składniki.** Rozbełtane jajka połączyć z ziemniakami i cebulą i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kolejną (solidną!) porcję oliwy i wlać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok 10 - 15 minut, omlet powinien być złocisty, a następnie przewrócić i smażyć drugą stronę.***
Omlet przełożyć na talerz. Jeść na ciepło albo po przestudzeniu.
Smacznego!
_________________________
* Jajek ma być tyle, by całkowicie przykryły ziemniaki. Omlet nie będzie się wtedy rozpadał.
** Do tortilli pasować będą: suszona słodka papryka w płatkach, odrobina chili w proszku, podsmażona czerwona papryka, szczypiorek, liście szpinaku, boczek...
*** Dobry patent na przewracanie omletu: patelnię przykrywamy talerzem i szybko obracamy do góry nogami, aby talerz znalazł się pod spodem. Ustawiamy patelnię na ogniu i zsuwamy na nią omlet z talerza.
Tortilla de patatas
for a small pan
- 3 medium potatoes
- 6 eggs*
- 1 small onion
- salt
- olive oil for frying
Peel and thinly slice the potatoes and the onion. In a small deep pan heat a few tablespoons of olive oil. When it's hot add the potatoes with onion. Add salt and stir. Fry on a low heat until the potatoes soften. Put off of the heat and place in a bowl to get the potatoes and onion cooler.
Break the eggs into another bowl, add a pinch of salt and other extra ingredients if you want, and beat them.** Add the egg mixture to the potatoes and onion and stir together.
On the pan heat another (pretty big!) portion of the olive oil. When it's hot add the egg-potatoes mix and fry on a low heat for about 10 - 15 minutes till the omlette is golden. Then turn the tortilla up side down and fry for another few minutes.***
Put the tortilla on a plate. Serve hot or cold.
Bon apetit!
____________________________
* Use as many eggs as they could cover the potatoes. Then the tortilla won't fall apart.
** Tortilla suit: dried sweet pepper flakes, a pinch of dried chili, fried red pepper, chives, spinach leaves, bacon...
*** My method is: cover the pan with frying tortilla with a plate, turn the pan up side down quickly. Now you have your tortilla on the plate. Put the pan on a heat and slide down on it the omlette.
3 komentarze:
na pierwszym rysunku poznaję Olę Gebuzę ;)
tak! to Ola.:) ale to było dawno.
i miło mi, że odwiedziłaś blog, chociaż ostatnio słabo z nowymi wpisami. ale to niedługo się zmieni (po maju...) :)
Prześlij komentarz